Barnvänliga stränder

För andra månaden i rad så är jag med och tävlar om resecheckar i Ving's bloggtävling; http://vingbloggen.ving.se/bloggtavling-augusti/.
Augusti månads tema är barnvänliga stränder!

Jag har rest med barn de senaste fem åren; från det att äldsta sonen var tre år 2007, medans yngsta sonen bara var åtta månader vid sin första resa 2010.
Fem gånger har vi hunnit besöka Turkiet, och vi har då valt Alanya ett par gånger, samt Icmeler och Marmaris resterande gånger.
I Alanya har vi hittills endast valt att bada vid Kleopatra Beach, som ligger på den västra sidan om borgen, och som sträcker sig ända bort till stadens slut.Kleopatra Beach, Alanya 2011


Många skulle nog påstå att Kleopatra-stranden inte alls är särskilt barnvänlig, eftersom den dels är känd för dess höga vågor samt att det blir djupt relativt snabbt då du kommer ut i vattnet.
Men vad bryr sig väl barn om det; sanden är underbart vit och mjuk att leka i, och för de lite äldre barnen så är vågorna ett äventyr att hoppa i och låta sig jagas av!Lillkillen i hink och spade-tagen! Kleopatra Beach, Alanya 2011


Luftmadrasser finns att hyra för några lira längs med stranden, vilket äldsta sonen provade på under vår senaste resa. De duger lika bra att åka på vågorna med som att ligga i vattnet och sola på!Äldsta sonen spanar ner i havetLekplats på andra sidan strandpromenaden i början av Kleopatra Beach,
från borgen sett. Perfekt när man besöker beachen med barn!

Och blir det för mycket sol, bad och strandlek, och orken börjar tryta, så är det alltid skönt med en tupplur - till det fungerar vilken strand som helst, barnvänlig eller ej..!Tupplur på Kleopatra Beach


I jämförelse med Kleopatra Beach i Alanya så är stränderna i både Marmaris och Icmeler vad man i folkmun skulle kalla mer barnvänliga.
Stranden i Marmaris är lång och även mycket smal, vilket gör att man har bra koll på barnen!
Vattnet är långgrunt.
Hela den kilometerlånga stranden, som sträcker sig längs med hela staden, kantas av restauranger och cafeér, vilket gör att man som besökare ständigt har nära till nödvändigheter såsom toalett samt mat.
Sanden är grovkornig, och passar såväl små barn samt de större.Marmaris 2010


Även vid Icmelers strand så är vattnet mycket långgrunt och passar de mindre barnen.
Precis som i Marmaris så sträcker sig stranden längs med hela orten, och strandpromenaden kantas även här av restauranger och caféer, vilket är extra bekvämt när man reser med småbarn och behöver ha toalett och en matbit inom kort räckhåll.Stranden i Icmeler, 2010 


I sommar har vi även besökt Kreta för första gången, och valet av resmål föll på Rethymnon.
Stranden i Rethymnon är mycket lång, flera kilometer, och under veckan som vi var där så höll vi mestadels till vid två olika delar av stranden, varav den ena var Apollo Beach, som ligger relativt nära själva stadskärnan.
Vattnet var väldigt långgrunt, men de första dagarna under vår semestervecka så gick vågorna skyhöga, så det rådde badförbud vilket innebar att man bara fick gå ut en liten bit ut i vattnet.
Äldsta sonen trivdes dock som fisken i vattnet, och han spenderade de första dagarna med att stå en bit ut i vattnet och hoppa i vågorna!
Efter ett par dagar så lugnade dock vågorna ner sig, och då var det ljuvligt att bada; äldsta sonen som är sju år fascinerades av det faktum att man faktiskt flöt i det salta vattnet!Äldsta sonen och havet! Rethymnon 2011

Sanden i Rethymnon var finkornig och mjuk, och passade perfekt till en liten ettåring att gräva och leka i! På sina ställen längst ned vid vattenbrynet så fanns det gott om små stenar och snäckor, vilket sysselsatte honom ytterligare.
Solstolarna var dessutom placerade ända ned till vattenbrynet, så om man väljer en sådan så kan barnen leka vid vattnet medans man som förälder har full koll från sin plats i solen.Lillkillen, Rethymnon 2011Rethymnon 2011


Även Rethymnons strand kantas bitvis av diverse restauranger och caféer, vilket jag har som krav för att tillbringa en heldag på stranden med småbarn.
Blir någon kissnödig eller hungrig så brukar det nämligen vara bråttom! Även Rethymnons strand passar utmärkt för en tupplur när man är liten!

Avslutningsvis så vill jag tillägga att i mina ögon så finns det inga stränder som inte är barnvänliga - för enligt min erfarenhet med mina barn så trivs de alldeles utmärkt vid vilken strand som helst, var på jorden vi än befinner oss.
Och tur är väl det!

Ving har resor till både Turkiet och Kreta, och mer om resmålen hittar du nedan.

Vings Turkiet: http://www.ving.se/turkiet

Vings Kreta: http://www.ving.se/grekland/kreta  

Svensk sommar!

Säga vad man vill om resor till värmen - men inget går nog ändå upp mot den svenska sommaren!!

Idag har hela dagen spenderats på en lugn o skön badstrand, o nu när kvällen är kommen så känner jag mig behagligt avslappnad o varm (råkade visst bli lite röd här o var - så kan det gå när man inte smörjer sig ordentligt..!).Sönerna i fiskar- o vattnartagen


Lillkillen

Storfiskar'n!

Ensamma mammans värld; om att resa ensam med barn

En enföräldersfamiljs resor och äventyr!

RSS 2.0