Säterdalen

Härom veckan besökte jag o barnen, tillsammans med min mor, Säterdalen i Säter, Dalarna.
En jättetrevlig o mysig dal - jag o äldsta sonen har varit där förut, men det var ca fem år sedan så nu var det dags för ett besök igen!
Det är väldigt vackert nere i dalen; grönt o frodigt - det känns lite som att komma till en annan värld!
Det finns en stor lekplats för barnen, med rutschkanor i olika storlekar som passar alla åldrar. Möjlighet att bada finns det också, samt att grilla medhavd mat. Det finns även ett fik/restaurang där man kan köpa förtäring samt glass.
Om man går genom hela dalen så kommer man till en fäbod med diverse djur som man får klappa (de flesta djuren åtminstone!); häst, får, lamm, getter, kalvar, kaniner, grisar o höns.
Även där kan man fika, köpa smörgåsar o glass.

Jag lägger in några bilder nedan, men det är svårt att fånga dalens vackra natur på bild, det måste upplevas!
För mer info, kolla in: http://www.saterdalen.se

Min mor o mina barn
Lillkillen har hittat en kompis
Äldsta sonen badar

Grönt, grönt, grönt överallt - så vackert!!

Zoo-besök

Igår var vi på Parken Zoo i Eskilstuna. Brukar oftast bli ett besök dit per år, det ligger ju trots allt ganska nära (åtta mil från vår hemstad), o så är det lagom stort o lagom dyrt där.
Det var jag o barnen som var där, samt väninna o hennes barn. Hade en mkt trevlig o lyckad dag, med glada barn o helt okej väder! Jag hade förberett med både gummistövlar o regnkläder, men inget utav det kom till användning, som tur var!

Först gick vi runt o kollade på alla djuren; apor, kängurur, lamor (heter det så? En lama, flera lamor..??), får, getter, krokodiler, flodhästar, leopard, minigrisar, flamingos o en hel del annat! Lejon eller tigrar såg vi inte skymten av, de höll sig inomhus just då vi kom för att beskåda dem. 
Sedan var det tivolit som hägrade; barnen åkte o åkte, o t.o.m. lillkillen (snart 2 år) åkte så det stod härliga till! Bäst gillades av lilleman djungeltåget o tropikrallyt (veteranbilar). Han hade säkert kunnat stanna kvar hela kvällen o åka bilarna, om han bara hade fått!

Mat intogs i en av parkens restauranger; dagens lunch för 85:-/vuxen o 55:- för barn. Helt okej, om man nu är sugen på annat än hamburgare d.v.s!

Länk till Parken Zoo i Eskilstuna: http://www.parkenzoo.se


Äldsta sonen kollar in aporna
Lillkillen klappar lammKreta, Rethymnon 26 juni - 3 juli 2011

Då är vi (= jag o sönerna på 1½ resp. 7 år, samt min mor) sedan ett par dagar hemkomna från vårat första besök på Kreta o turen gick denna gången till Rethymnon på Kretas norra kust.
Vi reste med Apollo denna gång, o om jag ska vara helt ärlig så föll valet på just Kreta o Rethymnon enbart för att vi lyckades komma över ett sådant förmånligt pris! Jag betalade endast 1998:- per person för mig o 7-åringen i grundpris, o eftersom lillkillen fortfarande är under 2 år så kostar han endast 300:-.
Som hittat alltså!
Den enda grekiska ön som jag har besökt tidigare är Kos, o dit var jag någongång i min ungdom (nåväl, strax över 20 måste jag ha varit).
Jag har inte haft någon speciell längtan efter just Kreta, men just Rethymnon har jag faktiskt tyckt ha verkat riktigt fint, så det var ju trots allt lite tur att det var dit resan gick denna gång!
Dock måste jag säga att resmålet inte riktigt motsvarade förväntningarna, o Rethymnon var inte alls lika fint i verkligheten som på de bilder som jag har sett.

Staden sträcker sig längs med strandpromenaden, som enligt min mening inte blir riktigt fin förräns du är väl inne i själva stadskärnan, där f.ö strandpromenaden tar slut. Där kantas gatan av höga palmer, medans resterande del av strandpromenaden mest kantas av torra meterhöga palmer o tomma blomsterrabatter bestående av torr jord.
Stranden var dock mestadels fin; ganska så smal men dock bredare ju närmare sta'n du kommer.Beachen nedanför vårat hotell, en tidig julimorgon


Vårat hotell hette Daisy Hotel (http://www.apollo.se/se/vart-vill-du-resa/europa/grekland/kreta/rethymnonstad/accomodations/pages/daisy.aspx), o låg ett par kilometer österut från centrum sett. Det var ett tvåstjärnigt hotell (dock med ett plus därefter!) o väl värt pengarna, då det var rent o fräscht!
Vi bodde i en tvårumslägenhet som var stor o rymlig, med två stycken balkonger med havsutsikt!
Det fanns en liten pool med solstolar, samt en liten bar där det gick att beställa dryck o även ett par lättare måltider (vilket vi dock aldrig gjorde eftersom vi spenderade mestadelen av tiden på stranden).
Vårat hotell DaisyPoolområdetUtsikt från balkongen


Väl inne i centrum av Rethymnon så måste jag säga att det var väldigt vackert, med Gamla sta'n samt hamnen som kantas av restauranger o små båtar. Tyvärr är det också på dessa restauranger som det är dyrast att äta - men väl värt miljön är det!Vy från restaurang i Rethymnons hamn


Rethymnons äldsta stadsdelar, Gamla Sta'n, var också väldigt charmiga med trånga små gator o gränder som vimlade av affärer o restauranger o vackra små hus! Jag försökte att fånga dess skönhet på bild, men jag kan ärligt talat säga att bilderna inte gör miljön rättvisa!


En jättemysig restaurang i Gamla Sta'n som vi besökteTrånga, trånga gränder


Med ett stycke ettåring med på resan så ska jag faktiskt medge att det inte ges mkt tillfälle till att vara kulturell eller att ge sig ut på utflykter under semestern, utan såsom mitt liv ser ut just nu så blir våra semestrar mestadels sol- o badresor.
Dock begav vi oss iväg på en timmes sightseeing med minitåg i Rethymnon o dess omkrets. Det går dagliga turer, flera ggr om dagen, o i varierande längder på en, två respektive tre timmar.
Vi valde entimmesturen, som kostade ca 10 Euro per vuxen, o halva priset för barn (lillkillen kostade gratis).
En riktig trevlig tur, som gick genom små byar o olivodlingar ovanför Rethymnon - o med en lillkille som skötte sig exemplariskt o satt stilla under hela tågresan så var turen väl värd pengarna!
Sönerna på tågturUtsikt upp mot en mindre by ovanför RethymnonÄldsta sonen spanar ut över Rethymnon


När resan är avslutad o vi är hemma i Sverige igen så kan jag nog lova att jag inte kommer att återvända till Kreta i första taget - för även om jag hade en jättetrevlig semester så var det ingen wow-upplevelse direkt.
Möjligtvis om jag skulle åka till någon mindre genuin by - men som det känns nu så skulle jag hellre besöka någon annan grekisk ö i framtiden än just Kreta.
Avslutningsvis så tänkte jag lägga upp några härliga strandbilder på barnen o havet - titta, njut o längta efter turkost vatten o vita stränder!En tupplur på beachen

Ensamma mammans värld; om att resa ensam med barn

En enföräldersfamiljs resor och äventyr!

RSS 2.0