Disneyland Paris

I augusti var det äntligen dags för lilla familjen (jag och de båda sönerna) att besöka Disneyland Paris! 
Jag har velat åka dit i många år, och nu äntligen blev det av då jag tyckte att båda barnen var i "lämplig" ålder; tio respektive nästan fem år fyllda. 
 
Vi flög med Norwegian till Orly Airport och tog därifrån Orlyval till närmaste RER-station (pendeltåg) som tog oss in till Paris. Vid Chatelet Les Halles bytte vi tåg för att ta oss ut till DLP (som ligger vid RER-stationen Marne-la-Vallée), vilket från centrum av Paris tar ca 30-40 minuter.
Jag hade bokat ett fyrbäddsrum inklusive frukost på Explorers Hotel, som ligger cirka fem minuters buss- eller bilresa från de båda temaparkerna. Då vi ankom Marne-la-Vallée med RER-tåget från Paris så tog vi gratisbussen från busstationen (som ligger alldeles intill tågstationen som i sin tur ligger ett par stenkast från entrén till DLP) som tog oss till hotellet - smidigt och bra! Många av hotellen runt omkring DLP har bussar som tar gästerna fram och tillbaka till temaparkerna - perfekt om man inte har bil!
Hotellet hade jag bokat via Sembo för lite drygt 1000:- per natt inklusive frukostbuffé. Inträdesbiljetter till DLP köpte jag i förväg via Disneyland Paris' egen hemsida. För den som vill så går det att boka Disneylands's egna hotell både via DLP's hemsida och diverse resebyråer, och då brukar inträdesbiljetter till parkerna ingå under hela vistelsen. För oss blev det dock mer prisvärt att boka hotell för sig och inträde för sig, men det är ju en smaksak samt beror även på hur pass nära parkerna man vill bo. Flera av Disneylands egna hotell ligger inom gångavstånd till parkerna, och vill du bo riktigt nära så ligger det tjusigaste (och även dyraste!) hotellet alldeles i anslutning till entrén till den ena temaparken.
För billigare boendealternativ så kan du välja att boka hotell en eller ett par RER-stationer från DLP - utbudet är stort beroende på hur pass långt ifrån parkerna som du kan tänka dig att bo. Ytterligare tt budgetalternativ kan vara att boka ett billigare boendealternativ inne i Paris eller i dess utkant och sedan ta RER-tåget till Disney - det är som sagt en smaksak och ett tips inför resan till DLP är att jämföra hotellpriser hos olika researrangörer och hotellsajter.
 
Explorers Hotel där vi bodde var ett barnfamiljernas eldorado med både lekland, vattenland, spelrum, piratskepp in- och utvändigt, bio samt Disneyshop! Tre olika restauranger i olika prisklass och med olika utbud fanns att välja på, och för den som bokar med frukost så serveras en lagom stor frukostbuffé i en av restaurangerna, innehållandes färsk frukt, bröd, croissanter av olika slag, flingor, youghurt, juice, kaffe o.s.v. Hotellet var överlag lite slitet, men ändå rent och fräscht med rymliga rum och sköna sängar. 
 
Explorers Hotel, Disneyland Paris
 
Promenad runt hotellet
 
Omgivningarna runt Explorers Hotel
Explorers Hotel, Disneyland Paris
 
Lekrummet på hotellet
 
 Lekplatsen på hotellet
 
Under vår vistelse i Paris så hade vi avsatt en dag åt Disneyland, och av de båda temaparkerna så valde vi Disneyland Park denna gången - Walt Disney Studios Park står kvar på önskelistan inför nästa år! 
Vi hade innan resan varit förberedda på långa köer, både vid entrén och attraktionerna, men inpasseringen gick smidigt och vi behövde knappt köa alls!
Jag hade under planeringen av vår Parisresa varit i kontakt med Maria som driver bloggen Disneysemester, och hon var snäll och skrev ihop ett "schema" för oss att följa under dagen i nöjesparken, vilket i efterhand var kanon då parken dels är väldigt stor och köerna till attraktionerna ofta långa, och då vi endast hade en dag på oss i parken så gällde det att veta vad vi skulle fokusera på utifrån barnens längd och ålder, och vad vi kunde hoppa över!
 
Disneyland Park består av fem olika "världar"; Adventureland, Frontierland, Fantasyland, Discoveryland och Main Street USA, där Fantasyland har flest attraktioner passande mindre barn, medans mina söner blev mest förtjusta i Discoveryland där bland annat favoriten Buzz Lightyear Laser Blast finns. Under tiden i Adventureland började det oturligt nog att regna då vi var där, men vi hann ändå med de flesta av attraktionerna som vi hade för avsikt att åka - medans Frontierland fick hoppas över helt för lagom tills vi hade hunnit dit (vilket var tänkt att vara vår sista anhalt i parken) så stod regnet som spön i backen - och det ville inte sluta!
Main Street USA sträcker sig rakt igenom parken från entrén sett och leder fram till Törnrosas Slott (Sleeping Beauty Castle) som utgör mittpunkten av Disneyland Park. Detta är även området där den beömda paraden (Disney magic on parade) går av stapeln
 
Törnrosas slott, Disneyland Paris
 
Utsikt över parken från Alice i underlandets labyrint
 
Ingången till Adventureland
 
Paraden är verkligen fantastisk att se - men se till att hitta en bra plats i god tid för det blir snabbt trångt!
 
Disney magic on parade!
 
 
 
 
 
Kötiderna till de olika attraktionerna kunde variera mellan 15-60 minuter (eller mer!), och en del av attraktionerna är mer populära en andra och där blir köerna snabbt väldigt långa. Vi valde att hoppa över en del attraktioner just på grund av extremt långa kötider (kötiderna anges vid ingången till varje attraktion), men till vissa av de populäraste attraktionerna går det att hämta ett s.k. fastpass. Detta innebär att du visar upp din inträdesbiljett framför en maskin intill attraktionens entré, och där får du en tidpunkt senare under dagen då du skall vara tillbaka vid attraktionen och då får du gå i en s.k. fastpass-kö, vilken ger kortare kötid. Detta utnyttjade vi på Buzz Lightyear Laser Blast - väldigt smidigt måste jag säga!
 
Buzz Lightyear Laser Blast
 

Flera av attraktionerna var helt fantastiska (Gröna Lund kommer aldrig att duga mer..!!) och även jag som vuxen var otroligt fascinerad! Disneyland Paris liknar helt enkelt ingenting annat som jag har varit med om tidigare, och jag kan verkligen rekommendera alla barnfamiljer att åka hit någongång - här finns något för alla åldrar! För mer information om Disneylands alla åkattraktioner läs här.
 
Captain Hook's Pirate Ship
 
Pirates of the Caribbean - en av våra favoritattraktioner
 
Är du hungrig så finns en mängd olika restauranger inom parken - men räkna med att det kostar! Vi hade tagit med oss diverse snacks såsom kex, smörgås och frukt, vilket i efterhand var ett smart drag för det kostar nog så mycket att inta både lunch och middag i parken, och lägg därtill diverse mellanmål och annat när hungern faller på. Lunch åt vi på Buzz Lightyear's Pizza Planet Restaurant (rekommenderad av Maria på Disneysemester), och här serverades det pizza- och pastabuffé, inklusive dryck och desserter, till ett visserligen ganska så högt pris, men vi blev åtminstone ordentligt mätta! 
 
En mängd souvenirbutiker finns också inom Disneyland Park, och här finns allt du kan tänka dig inom temat Disney - inklusive en hel liten butik fylld med julsaker!
 
I Disney Village, ett område som ligger i anslutning till de båda temaparkerna, finns ytterligare ett stort utbud av både restauarnger och butiker - här finns den enorma Disney Store som har alla möjliga Disneyprylar under ett och samma tak; himlen på jorden för den Disneyfrälste!
 
Disney Village, Disneyland Paris
 
Disney Store i Disney Village, Disneyland Paris
 
Disney Store
 
Disney Village
 
Disney Village, Disneyland Paris
 
"Husdjur" i Disney Village ;-)
 

Disneyland Paris är stort, och även om jag är mer än nöjd över vår dag i en av temaparkerna (trots att den förkortades något av regnet) så behövs det enligt min erfarenhet minst tre heldagar för att göra hela DLP - det vill säga båda temaparkerna samt även hinna kika lite i Disney Village. Så skam den som ger sig - i början av nästa sommar så åker vi tillbaka; till underbara staden Paris och framför allt till fantastiska Disneyland. På återseende!
 
 
 
 
 
 
 

Winter Show 2014

För ett par veckor sedan besökte jag och sönerna Winter Show för första gången, som i år gick av stapeln i Kungsträdgården i Stockholm. En mässa som hade allt som en vintersportfantast kan tänkas lockas av, inklusive en alldeles riktig skidbacke och längdspår - mitt i huvudstadens centrum! Mässan innehöll dessutom en mängd utställare från flera av Sveriges vintersport-/fjällanläggningar (och även ett par utländska), samt föreläsare, tävlingar och fotoutställning. Barnen fick möjlighet att provåka snowboard och crosscountrycykel, och det bjöds på våfflor, pepparkakor, godis och glögg - och en mängd reklamartiklar från de olika anläggningarna/företagen.
 
Inträdet var gratis och denna mässa är väl värd ett besök nästa gång den går av stapeln om du är sugen på att inspireras inför kommande skidsäsong!
 
Inspiration inför vintern!

Sveriges bästa resebloggar enligt resemagasinet Allt om resor

Tidningen Allt om resor listar Sveriges bästa resebloggar, och på en av platserna hittar jag min egen blogg - så trevligt!
 
 

Ensamma mammans värld; om att resa ensam med barn

En enföräldersfamiljs resor och äventyr!

RSS 2.0