Turkiet, Alanya, juni 2014

I början av juni, alldeles innan sommarlovet drar igång, så ligger priserna för charterresor enligt min erfarenhet som lägst vilket vi hade turen att kunna utnyttja tidigare i somras. Hastigt och lustigt, med två-tre dagars varsel så bokade jag en vecka i Alanya, Turkiet, för mig och sönerna, för den nätta summan 1200:- per person - som hittat för en veckas sol, bad och avkoppling! Tillkom gjorde transfer till och från flygplatsen samt mat på flyget, men trots detta så är det svårt att komma undan med billigare pris för en veckas charter till varmare breddgrader!
 
Detta var mitt tredje besök i Alanya med barnen och denna gången bodde vi lite längre västerut än vad vi har gjort tidigare, med gångavstånd till vad jag tycker är Alanyas finaste strand; Cleopatra Beach.
Hotellet vi bodde på heter Margarita och är ett lägenhetshotell av medelklass, med all inclusive som möjligt tillval. Även om jag vanligtvis brukar välja bort all inclusive då jag föredrar att gå ut och äta så bokade jag detta i ett svagt ögonblick då jag såg fram emot en veckas total avkoppling utan att behöva tänka på var vi skulle äta lunch och middag eller behöva handla hem frukost till lägenheten - vilket naturligtvis ändock slutade med att vi åt lunch ute flertalet gånger samt middag ute sista kvällen.
I Alanya fullkomligt vimlar det av restauranger som har öppet från tidig morgon till sen natt, och på samtliga hotell som vi har bott på så behöver du bara gå utanför dörren så har du en restaurang i sikte. Så att välja all inclusive av den anledningen att det skulle vara svårt att hitta matställen går för mig bort. 
Dessutom tycker jag att det på semestern ligger det en enorm charm i att gå ut och prova olika matställen och prata med personalen som arbetar där, så även om jag har sagt det förut så säger jag det igen: all inclusive passar inte oss och detta var sista gången som jag bokade detta koncept! Därmed inte sagt att det inte passar andra, men min kopp te är det inte.
Trots detta så hade vi inget att klaga på gällande maten på Margarita; det var pannkakor, youghurt, olika slags bröd, frukt och juice m.m. till frukost samt flertalet maträtter och söta turkiska efterätter till lunch och middag, så om Du är lockad av att boka all inclusive i Alanya så är Margarita absolut ett prisvärt alternativ!
Hotellet i övrigt var rent och fräscht, med två poolområden inklusive barnpool för de allra minsta, och det fanns både en större vattenrutschkana samt en mindre. Lägenheterna var stora och rymliga och fanns fördelade över flera byggnader, och en av kvällarna som vi var där så anordnades det turkisk afton med diverse uppträdanden så som eldshow, magdansös och turkiska folkdansare.
 
Del av poolområdet, lägenhetshotell Margarita
 
 Barnpool för de allra minsta
 
 Lägenhetshotell Margarita, Alanya
 

Under vår vistelse i Alanya bokade vi en utflykt via researrangören, vilken inkluderade ett besök i droppstensgrottan Dim Cave, en lokal fruktodling samt lunch och bad vid floden Dim Cay. Droppstensgrottan var en upplevelse i sig - mina bilder därifrån gör inte på långa vägar grottan rättvisa! - och floden Dim Cay är även den väl värd ett besök, med sitt turkosa kalla, friska vatten som säkerligen är jättesvalkande en het sommardag men som var alldeles för kallt den halvmulna dag som vi var där.
 
Droppstensgrottan Dim Cave, Alanya
 
 Floden Dim Cay, Alanya
 
 Dim Cay
 

Som jag nämnde tidigare så tycker jag att Cleopatra Beach - den som ligger väster om borgen -  är den finaste av Alanyas två centralaste stränder, och att vågorna ofta går höga är ingenting som bekymrar mina två barn! Vill man äta på stranden under dagen så har flera av strandremsorna en restaurang/matställe i anknytning till stranden. Vill man komma något billigare undan så ligger hotellen och restaurangerna tätt utmed gatan som går strax ovanför stranden och uppåt i staden. Den största gatan som sträcker sig igenom hela Alanya är Atatürk, och där, inklusive alla dess sidogator, ligger både restauanger och butiker på rad.
 
Barnen på Cleopatra Beach
 
 På väg ner till beachen
 
 Sönerna i vågorna, Cleopatra Beach
 
 Cleopatra Beach
 
 Cleopatra Beach, med utsikt mot klippan och borgen
 
 Alanyas huvudgata; Atatürk.
 
Ett annat område att rekommendera för shopping i Alanya är bazarområdet som ligger nedåt hamnen, nedanför borgen. Här fullkomligt kryllar det av butiker och även restauranger och nattklubbar, och området är en upplevelse i sig efter mörkrets intrång, om man så enbart vill titta på folklivet där - för att inte tala om de många gületbåtar som ligger på rad nere i Alanyas hamn!
 
Bazarområdet, Alanya
 
Shopping i Alanya
 
 Gületbåtar på rad i Alanyas hamn
 
Bra för barnfamiljen på besök i Alanya är de många restauanger som har en liten lekhörna för barnen - perfekt när man har mindre barn med sig som tröttnar på att vänta på maten! Turkarna är överlag mycket barnvänliga, och skojar ofta med barnen till deras stora glädje, och på många restauranger lockar de barnfamiljerna med djur i olika former; allt från kaninungar till små sköldpaddor. Det är ingen tvekan om att de vet hur de ska locka till sig gäster! 
En av våra favoritrestauranger i Alanya är Yönet Bamse Restaurang - här har de inte bara lekhörna utan även filmvisning för barnen, samt en glassmeny som barnen älskar! Lägg där till en vacker utsikt över hamnen och Alanyas magnifika borg som slingrar sig runt den utskjutande klippan som utgör Alanyas mittpunkt. Hit har vi gått varje gång vi kommer till Alanya, och den är mycket väl värd ett besök!
 
 
 Yngste sonen hittade en ny vän på en av Alanyas många restauranger
 
 
Glass på Yönet Bamse Restaurang, Alanya
 
Ett måste i Alanya är även ett besök på en av de många marknader som brukar gå av stapeln varje vecka - fråga reseledaren eller lokalbefolkningen var och när de är. Här kan Du göra de stora fynden vad gäller shopping - allt från kläder, handdukar, handväskor, skor och underkläder till kryddor, frukt, turkiskt godis och souvenirer! Glöm för all del inte att pruta när du shoppar i Turkiet, vilket näst intill går av sig självt när du väl är på plats!
 
Marknad i Alanya
 
 
Turkiet är mitt semesterparadis och jag kan rekommendera alla som inte har varit där att åka dit - inte bara för det solsäkra vädret utan även för de vackra landskapen, goda maten, billiga shoppingen och de trevliga människorna!
 

Ensamma mammans värld; om att resa ensam med barn

En enföräldersfamiljs resor och äventyr!

RSS 2.0