Dinseyland Paris juni 2015

Så äntligen tar jag mig tiden att rapportera från vårt senaste besök på Disneyland Paris, vilket gick av stapeln i juni 2015, precis efter barnens skol- och förskoleavslutningar. Barnen var vid den tidpunkten 11 respektive drygt 5½ år.
 
Vi flög med SAS från Stockholm till Charles de Gaulle för totalt ca 2300:- (för en vuxen och två barn). Flygbiljetterna bokade jag redan i augusti året innan, och jag valde avresedag, en lördag, delvis utifrån priset på flygbiljetterna men även utifrån vilka veckodagar som det kan tänkas vara minst antal besökare på Disneyland utifrån deras lågsäsongskalender på Disneyland Paris' hemsida. Dessa dagar var även inträdesbiljetterna till Disneyland lägre än dagar/perioder som räknas som högsäsong.
Vad gäller att hitta billiga flygbiljetter så lönar det sig att leta, leta, leta. Testa olika datum och perioder - priserna varierar och ändras ständigt! Jag brukar använda mig av sökmotorn Momondo, men det finns en mängd olika sidor att söka flygresor på så det är bara att välja och vraka.
 
När vi anlände till den franska huvudstaden så började vi med ett dygns sightseeing inne i Paris. Mer om vår vistelse i Paris kan du läsa i tidigare inlägg. På söndagseftermiddagen tog vi pendeltåget (RER) ut till Disneyland Paris, vilket tar drygt en halvtimme från centrala Paris. Vi började med ett besök på Disney Village, vilket är ett område med restauranger och butiker med Disneytema alldeles i anslutning till nöjesparkerna. Vi åt kvällsmat, kikade lite i Disney Store, och sedan tog vi den kostnadsfria shuttlebussen till vårt hotell Kyriad at Disneyland Paris. Alldeles utanför tågstationen och i nära anslutning till nöjesparkerna och Disney Village finns busshållplatser där samtliga shuttlebussar till de olika hotellen runt omkring Disneyland avgår, oftast flera gånger i timmen. Vi har vid båda våra besök på DLP valt hotell som ligger ca fem minuters bussfärd från parkerna, vilket oftast är ett billigare val än de hotell som ligger på gångavstånd.
 
Disney Store i Disney Village, Disneyland Paris
 
I väntan på hotellets shuttlebuss, Disneyland Paris
 
Hotellet bokade jag via Sembo och jag betalade ca 1000:- per natt för ett fyrbäddsrum inklusive frukost. Rummet bestod av en dubbelsäng och en våningssäng och var rymligt och fräscht. Frukosten serverades i en separat byggnad, och bestod av det mesta man kan önska på en frukostbuffé. Hotellet hade även en Disneybutik.
Det man får ha i åtanke när man bor på hotell i nära anslutning till Disneyland, enligt min erfarenhet, är att hotellens gäster till 99% består av barnfamiljer och skolklasser så stämningen är ofta både högljudd och livlig. Vårt hotellrum låg på samma våningsplan som receptionen och då vi den första kvällen gick och lade oss relativt tidigt så var det mycket höga ljud från lobbyn, från barnfamiljer som under kvällen anlände tillbaka till hotellet från nöjesparkerna. Är man ljudkänslig och/eller vill ha lugn och ro så bör man således be om ett lugnt beläget rum (om sådana finns!?) alternativt välja ett annat typ av boende under vistelsen på Disneyland Paris.
Mer info om Kyriad Hotel på Disneyland hittar du på Sembos hemsida.
 
Som jag skrev ovan så kan det löna sig att inför besöket på Disneyland Paris se över de olika entrébiljettalternativen då priset skiljer sig åt vad gäller längd på biljetten (en eller flera dagar) samt beroende på vilken veckodag/månad du besöker parken (hög eller lågsäsong). Då Disneyland Paris består av två olika nöjesparker så kan även biljetterna gälla för en eller två parker. Vill man spara pengar så gäller det att alltså att se över de olika alternativen noga! För en del kan det löna sig att köpa flerdagarsbiljetter som gäller på båda parkerna, medans det för oss lönade sig att köpa endagarsbiljetter som endast gällde på en park åt gången. 
Vi har vid båda våra besök på DLP köpt biljetter i förväg via DLP's hemsida, vilket jag starkt kan rekommendera då vi ingen av gångerna har behövt stå i någon längre kö för att komma in i parkerna. Jag tror även att det är billigare att köpa biljetten hemifrån än att köpa den i kassan på plats.
 
På måndagsmorgonen åt vi frukost på hotellet och sedan tog vi den avgiftsfria shuttlebussen till nöjesparkerna, som smidigt tog oss dit på ca fem minuter. Vi hade vikt den första dagen åt Disneyland Park vilken såvitt jag kan se det är den största av de två parkerna. Denna gången var köerna till attraktionerna inte lika långa som året innan, då vi besökte DLP i augusti.
Dock skiljde sig kötiden åt mellan de olika attraktionerna. Vid några attraktioner var det ingen kötid att tala om alls, medans vi vid andra fick stå mellan 30-60 minuter. Vi tog naturligtvis Fast pass där det var möjligt, och man får även göra avvägningar vid de olika attraktionerna om de är värda att köa till eller inte.
Denna gången var flera attraktioner avstängda p.g.a. renovering vilket var lite av en besvikelse för det påverkade helhetsintrycket av parken. Men större delen av parken var igång som vanligt, och liksom förra gången så var upplevelsen i det stora hela mer än fantastisk! Jag kan verkligen rekommendera alla att åka till någon Disneyland park, någonstans i världen, åtminstone en gång i livet!
 
Att äta på Disneyland är inte billigt och för att hålla kostnaderna nere så hade vi med oss snacks och dryck hemifrån Sverige. Lunch intog vi, liksom förra gången, på Buzz Lightyear's Pizza Planet Restaurant som serverar pizza och pastarätter i form av buffé. Dryck ingår, och de har även en stor lekhörna för barnen. Vi betalade ca 40 Euro totalt för mig och de båda barnen, vilket är vad man minst får räkna med för att äta ett rejälare mål mat på Disneyland.
 
Buzz Lightyear Laser Blast
 
Autopia
 
Pirates of the Caribbean (min personliga favorit och ett måste när du besöker Disneyland Paris!)
 
Phantom Manor (spöktåg utöver det vanliga!)
 
Big Thunder Mountain (bergochdalbana - en av barnens favoriter!)
 
Big Thunder Mountain
Karaktärer från Frost
 
Vi hoppade över paraden i år, med förhoppningen om att köerna till attraktionerna skulle vara kortare under tiden. Strax innan vi skulle gå hem på kvällen hade vi dock turen att få se en mindre Frost-show, med Anna och Elsa.
 
Disneyland Park är stort, och är du där för första gången så är det bra att bekanta sig i förväg med området via Disneyland Paris' hemsida för att få en hum om hur parken är uppbyggd och var de olika attraktionerna ligger. Bloggen Disneysemester är även att rekommendera inför ditt besök på Disneyland.
 
Efter att ha sovit ytterligare en natt på Kyriad Hotel Disneyland Paris så packade vi våra väskor, ställde dem i hotellets bagagerum och sedan tog vi bussen till nöjesparkerna igen; denna gången för att besöka Walt Disney Studios Park. Vårt flyg skulle gå hem senare mot kvällningen så vi hade räknat med att kunna vara i parken fram till ca klockan 14.00, för att sedan ta bussen tillbaka till hotellet och hämta bagaget, åka tillbaka till tågstationen vid Disney och sedan ta RER-tåget in till Paris och vidare ut mot Charles de Gaulle.
Dock var inte turen på vår sida alls denna dag! När vi kom in på Walt Disney Studios Park ställde vi oss i kö till Crush's Coaster. Efter nära inpå en timmes köande blev det tekniskt fel på attraktionen, och en timme av de fyra vi hade tänkt spendera i parken hade gått till spillo. Vi gick vidare mot vad jag trodde skulle bli en av mina favoriter; Ratatouille: The Adventure - och samma procedur utspelade sig ytterligare en gång! När vi hade köat runt en timme till åkturen så meddelades det att det hade uppstått ett tekniskt fel, så det var bara att lämna kön och ytterligare en värdefull timme var förlorad. Till övriga attraktioner som vi kunde tänka oss att åka med tanke på ålder och längd på yngste sonen var det jättelånga köer, och då vi hade tappat modet vid det här laget så valde vi att lämna parken ganska så snart efter att i alla fall ha haft turen att se några av de mest kända Disney-figurerna visa upp sig i en show.
 
Walt Disney Studios Park
 
Walt Disney Studios Park
 
Walt Disney Studios Park
 
Walt Disney Studios Park
 
Då det var dags för lunch styrde vi istället kosan mot Disney Village och unnade oss en lunch av det häftigare slaget på Rainforest Café, som plåster på såren efter den misslyckade dagen. Restaurangen är inredd som en regnskog, med apor, elefanter och andra vilda djur som emellanåt börjar "leva" med ljud och rörelser. Kan vara något skrämmande för riktigt små barn, men mina söner tyckte att det var underhållande - och jag med!
Kolla gärna in mitt Instagram-konto (länk i profilen) för att se filmsnuttar från restaurangen - du måste dock gå tillbaka en bit i bildflödet till sommaren 2015.
 
Rainforest Café (bild från Google)
 
 
 

Ensamma mammans värld; om att resa ensam med barn

En enföräldersfamiljs resor och äventyr!

RSS 2.0