Säterdalen och Säters sjukhus

Ibland finns äventyren alldeles inpå knuten. Härom helgen tog jag och barnen en tur till Säter, som ligger mindre än en timmes bilresa från där vi bor.
 
När äldste sonen var yngre studerade jag till skötare inom psykiatrin, och utbildningen hade sina lokaler på Säters sjukhus. I samband med tiden där minns jag att jag besökte Mentalvårdsmuséet, och även den gamla kyrkogården där patienter från Säters gamla mentalsjukhus ligger begravda. Detta tänkte jag nu ta med sönerna till. Jag som alltid är så välplanerad hade dock missat att kolla öppettiderna för muséet så tyvärr hade den sista visningen precis börjat när vi kom. Den gamla kyrkogården hittade vi inte heller på, trots att vi var och snurrade ett par varv uppe i skogen.
Däremot hittade vi Fasta paviljongen, som öppnade 1912 och som då inhyste psykiskt sjuka personer som begått allvarliga vålds- eller sexualbrott (Psykmuseet.se). Avdelningen lades ned i slutet av 1980-talet, och i början av 2000-talet härjades byggnaden av en brand uppe på taket, vilket även är synligt utifrån.
Det är förbjudet att beträda byggnaden och huvudingången är igenmurad, men det är uppenbart att nyfikna och spänningssökande personer har förbisett detta och tillverkat egna vägar in i den gamla paviljongen.
Jag skulle personligen inte sätta min fot därinne - det var tillräckligt spöklikt utanför! Det går dock att se in genom en del fönster samt de hål som gjorts i väggar och grund i syfte att kunna ta sig in i byggnaden.
 
Säters fasta paviljong (1912-1989)
 
Den igenmurade ingången
 
Vi gick ett varv runt byggnaden, inklusive muren runt promenadgården. På baksidan av promenadgården hade någon händig person tillverkat en stege över muren. Bör jag tillägga att vi inte klättrade över och gick in!?
 
Promenad runt Fasta paviljongen och muren runt promenadgården
 
 Fönster i muren - det verkar mest växa träd inne på promenadgården numer
 
 Säters fasta paviljong, med spår av branden uppe på taket.
 
Därefter åkte vi vidare mot Säterdalen. Förutom en fantastisk natur så finns här en lekplats, hinderbana, vandringsleder, fäbod med djur, badmöjligheter samt två olika serveringar. Sommartid är här även olika uppträdanden och andra arrangemang. Vi har varit här flera gånger och det är alltid lika trevligt! Jag kan varmt rekommendera ett besök i Säterdalen och jag tycker att det passar barn i alla åldrar.
 
Lekplats i Säterdalen
 
Fäboden i Säterdalen
 
Hinderbana
Felicia

Jätte fin blogg du har här! Tack för rolig läsning!

Men oj vad läskigt hus!

Svar:
Maria

Joakim
2016-10-03 @ 15:34:24
URL: http://joakimmarketing.se/

Håller med Felicia jätte intressant blogg du har. Så roligt att se att ni hittar på så mycket. =) tack!

Svar: Tack så jättemycket Joakim!
Maria
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ensamma mammans värld; om att resa ensam med barn

En enföräldersfamiljs resor och äventyr!

RSS 2.0