Rom med barn, sommar 2016

Nu är vi nyss hemkomna från vårt andra besök i Rom, jag och sönerna (6½ resp. 12 år gamla). Första gången vi var där var för tre år sedan.
 
Denna gången flög vi med Norwegian. Jag sökte biljetter via Momondo.se och bokade via Ticket Resebyrå. Jag betalade 1200:- per person för flygbiljetterna tur och retur. 
När vi landade på flygplatsen Fiumicino strax utanför Rom så tog vi tåget Leonardo Express som på ca 30 minuter tog oss in till den stora tågstationen Roma Termini. Tåget kostade 28 Euro för mig och barnen. Det är billigare att ta bussen men jag tycker att tåget är smidigare!
Från Termini promenerade vi till vårt boende Cesar Palace Guesthouse där vi skulle bo de första tre nätterna under vår vistelse i Rom. Promenaden dit tog ca 20 minuter. Jag bokade boende via Apollo och betalade 1800:- för ett trebäddsrum för tre nätter, inklusive frukost. Priset är en avgörande faktor när jag bokar boende, men även läget på boendet, att badrum finns på rummet samt att frukost är inkluderat i priset. Jag kastar även alltid ett öga på boendets betyg på TripAdvisor, även om man ibland får ta dessa omdömen med en nypa salt. 
 
Cesar Palace Guesthouse var beläget på femte våningen i ett flerfamiljshus, relativt centralt i Rom. Det låg längs en större gata med mycket trafik men rummet var ändå tyst så länge vi hade fönstret stängt. Det fanns en liten hiss som tog oss upp till vårt boende men då jag är en smula höjdrädd så tog jag trapporna den mesta tiden under vår vistelse. Bra motion om inte annat! Guesthouset var ganska litet och det var totalt fyra rum i vår lilla korridor och jag tror att det fanns ytterligare en korridor med fyra rum på andra sidan av den lilla receptionen. Rummet var rymligt och fräscht, med en dubbelsäng och en enkelsäng samt skrivbord, garderob och badrum med dusch. Ett plus var att det fanns air condition! Frukosten var i det enklaste laget; croissanter samt varm choklad till barnen och kaffe till mig. Den serverades på ett närliggande café. Vi fick välja mellan olika sorters croissanter vilket i alla fall var ett plus - och sött och gott var det! 
 
Trebäddsrum på Cesar Palace Guesthouse i Rom
 
Cesar Palace Guesthouse
 
Frukost på närliggande L'Angolo Café
 
 
Entrén till Cesar Palace Guesthouse
 
Vi ankom till vårat boende vid 18-tiden på kvällen och efter att vi hade checkat in och gjort oss lite hemmastadda så tog vi en promenad bort till Spanska Trappan och Piazza di Spagna. Dock var Spanska Trappan avstängd för renovering, men vi fick åtminstone se den även om vi inte kunde sitta eller gå i den.
 
En avstängd Spanska Trappan i Rom
 
Piazza di Spagna
 
I Rom vimlar det av små pizzerior som kan liknas vid de snabbmatställen som serverar hamburgare här hemma. Färdiga pizzabitar i valfri storlek och med olika toppings beställs över disk o värms på ett par minuter. Man kan antingen äta dem på plats eller ta med. För mig och barnen kostade en sådan måltid ca 8 Euro, vilket är ett smidigt och billigt alternativ om man som jag reser på en budget samt vill äta något lite lättare ibland.
Vi åt på en sådan pizzeria vår första kväll i Rom, och naturligtvis passade vi även på att smaka den italienska glassen som är den absolut godaste glassen jag hittills har ätit i mitt liv!
 
 
 
Under vår andra dag i Rom började vi med att gå bort till Fontana di Trevi. Den magnifika fontänen har vi sett tidigare men den var väl värd ett ytterligare besök! Området kring fontänen vimlar av glasserveringar, souvenirbutiker, turister - och säkert en del ficktjuvar så det gäller att hålla koll på sina tillhörigheter.
 
Fontana di Trevi
 
Fontana di Trevi
 
Rom vimlar av historiska platser, byggnader och skulpturer vilket gör att det fick mycket att se under promenaderna mellan de olika större sevärdheterna.
 
 
 
 
 
 
Il Vittoriano
 
Il Vittoriano
 
Santa Maria Maggiore
 
 
 
 
 
Från Fontana di Trevi gick vi vidare mot Colosseum. Även här har vi varit tidigare, men endast utanför. Denna gången gick vi även in. Jag hade läst att det rekommenderades att köpa biljetter i förväg för att undvika köer, men såvitt jag kunde se var kön för oss som inte hade köpt biljett i förväg kortare än för dem som redan hade biljett. Säkerheten för att komma in på Colosseum var hög och samtliga väskor röntgades och alla besökare fick gå genom en metallbåge. Väl framme vid biljettluckorna var kön inte lång alls och det hela gick mycket smidigt. Personer under 18 år går in gratis och jag som vuxen betalade 12 Euro. 
 
Colosseum
 
 
Colosseum
 
 
Utsikt från Colosseum
 
Ett tips är att tillsammans med barnen läsa på om Colosseum och gladiatorerna som kämpade där innan besöket för att öka intresset hos barnen. Detta gäller såklart fler sevärdheter. Jag använder mig dels av Första Klass familjeguider men det finns även flera tecknade filmer som handlar om exempelvis gladiatorer och Colosseum.
 
Lästips inför resan till Rom
 
Vi åt en sen lunch på en restaurang intill Colosseum, som trots sitt läge hade humana priser. Jag åt en pasta med tomatsås och basilika och barnen åt pizza. Vad annars när vi är i Rom!?
 
I närheten av Colosseum stannade vi länge och väl och tittade på en gatukonstnär som sprayade bilder av Colosseum. Barnen var jättefascinerade - ibland är tålamodet större än andra gånger, och denna gången resulterade det i att vi faktiskt köpte en bild. 
 
Gatukonstnär i Rom
 
Dagen därpå tog vi tåget ut till en mindre ort vid kusten för att bada. Mer om detta kommer i kommande inlägg. Det finns flera badorter inom relativt kort avstånd från Rom så jag kan verkligen rekommendera att kombinera besöket i storstaden med sol och bad. Antingen som en dagsutflykt eller bo kvar i någon av badorterna. Förra gången vi var i Rom så bodde vi några nätter i den lilla orten Anzio, som ligger ca en timmes tågresa från Rom. Denna gången valde vi en dagstur till Ladispoli som ligger 40 minuters tågresa från huvudstaden.
Tågbiljetter köper man enkelt i en av de många biljettautomater på Termini (eller någon av de andra tågstationerna i Rom). Glöm bara inte att stämpla biljetten på perrongen innan du går på tåget!
Tågtider hittar du enkelt på Trenitalias hemsida.
 
 
 Sista dagen i Rom började med att vi checkade ut från vårt guesthouse och begav oss mot Hotel Luciani som var vårt boende den sista natten. Jag valde att göra så för att bo nära tågstationen Termini då vårt flyg hem gick tidigt morgonen därpå. Hotel Luciani ligger på en tvärgata endast ett stenkast från Termini så det var mycket smidigt morgonen därpå att gå till tåget som tog oss ut till flygplatsen.
Hotellet var rent och fräscht och rummet rymligt - här kan jag absolut tänka mig att bo fler gånger då jag främst tyckte om läget på hotellet. Området vimlar av restauranger och butiker, och den enda nackdelen med boendet var att vi hade vårt rum ut mot gatan vilket medförde ganska höga ljud till långt in på natten.
 
Trebäddsrum på Hotel Luciani
 
Hotel Luciani
 
 
 
 
 Efter att vi hade lämnat våra väskor på det nya boendet den sista dagen så begav vi oss till fots bort mot kyrkan Santa Maria della Concezione. Under denna ligger nämligen kryptor som har smyckats av skelett och benknotor av döda munkar. Smyckningarna av kryptorna gjordes av munkarna själva, som gjorde mosaiker, lampor och klädde på hela skelett av tidigare avlidna "kollegor". Fotografering är inte tillåtet i kryptorna men jag köpte två vykort i souvenirshoppen. Om man googlar "Kapucinerkryptorna Rom" så finns mer att läsa om de benprydda kryptorna. 
 
Vykort från Kapucinerkryptorna
 
Vi gick sedan vidare mot Roms största grönområde; Villa Borghese. Här finns massor att göra; hyra olika sorters trampcyklar och andra åkdon, segway, lekparker, museum, bio - det finns t.o.m. en stor djurpark i parken! Vi valde att leta rätt på djurparken, Bioparco, för att se efter vad det skulle kosta att gå in. I min guidebok stod det att inträdet kostade 50-60 Euro för en vuxen men detta stämde som tur var inte alls, det var mycket billigare! Så det blev ett besök i djurparken som var väl värd besöket. Dock verkade det vara försäsong i parken (vilket jag kan förstå med tanke på att italienarna varken hade semester eller sommarlov än) och knappt någon servering eller restaurang där inne var öppen. Som tur var hade vi med oss lite snacks och vatten själva så det gick bra ändå.
 
Roms djurpark Bioparco
 
 
 
Roms djurpark Bioparco
 
 
Efter besöket i djurparken hyrde vi trampcykel och segway i Villa Borghese. Trampcykeln åkte vi på hela familjen medans det enbart var äldste sonen som hyrde segway. Yngste sonen åkte en karusell i parken under tiden.
 
Vacker byggnad i Villa Borghese
 
Villa Borghese
 
Villa Borghese
 
Trampcykel i Villa Borghese
 
Segway i Villa Borghese
 
Yngste sonen åkte karusell i Villa Borghese
 
 Villa Borghese
 
På promenad i Rom
 
Från Villa Borghese gick vi på barnens begäran ytterligare en sväng förbi Fontana di Trevi, på vägen tillbaka mot vårat hotell. Vi kastade återigen varsitt mynt i fontänen - hoppas det stämmer att det kommer att ta oss tillbaka till Rom ännu en gång! Vi handlade även de sista souvenirerna samt köpte glass - för vilken gång i ordningen vet jag inte men den italienska glassen är verkligen fantastiskt god!!
 
Fontana di Trevi
 
Rom är en fantastisk stad och jag skulle gladeligen kunna åka tillbaka redan imorgon om det vore så! Jag rekommenderar verkligen alla att någon gång åka till Rom och jag tycker inte att man ska tveka inför att ta med barnen hit. Det finns så mycket i Rom för både barn och vuxna att se och uppleva, och om inte annat kan hela vistelsen i Rom ses som en enda lång fascinerande lektion i historia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ensamma mammans värld; om att resa ensam med barn

En enföräldersfamiljs resor och äventyr!

RSS 2.0